středa 5. března 2014

DOMÁCÍ BÍLÉ PEČIVO

(inspirace od Romana Vaňka)

Suroviny (peču z dvojité dávky):

500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
275 ml mléka
půl kostky droždí (cca 20 g, celá bývá 42 g)*
*kdo má zkušenosti se sušeným, může použít, já sušené dávám jen do chleba z domácí pekárny, zdá se mi, že nekyne tak lehce, zvlášť při ručním zadělávání, info o poměrech čerstvé ku sušenému zde:
http://clupmi.blog.cz/1011/susene-nebo-cerstve

Postup: 

Všechno dohromady smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto (ručně cca 15 minut). Necháme vykynout 20 minut na teplém místě (doporučuje se rozdělit těsto do tří bochánků a každý zvlášť přikrýt igelitovou fólií, aby bylo vláčnější).
Na rohlíky si rozválíme kruhovou placku, kterou rozdělíme jako pizzu na 8 dílků. Stáčíme od delší strany ke špičce. Housky motáme ze tří pramenů a na bulky těsto stáčíme do malých bochánků. Hotové pečivo necháme odpočívat a kynout dalších 45 minut. Pak potíráme vodou a sypeme mákem, kmínem, sezamem, hrubozrnnou solí (sypání bohužel na pečivu moc dlouho nevydrží a zatím jsem nepřišla na fígl, jak ho tam udržet - snad jen místo vody potírat vajíčkem, ale to už pak nebude takové rohlíkoidní). 
Pečeme 11 minut na 230 stupňů (nemám u plynové trouby stupně, tak peču na nejvíc). Do trouby dolů postavíme hrnek s vodou, aby se pečivo peklo ve vlhku.



Žádné komentáře:

Okomentovat