pondělí 20. května 2019

TAPIOKOVÝ PUDINK


Tapiokové perly jsem měla koupené. Dokonce už dvakrát, poprvé tu roky ležely a nakonec šly prošlé do koše. Podruhé jsem je koupila na Sapě společně s tapiokovou moukou a dalšími podobnými surovinami, které jsem nikdy nepoužila. Nemůžu si pomoct, vidím něco zajímavého a musím to koupit, dušuju se, že to určitě zpracuju, ale málokdy to dopadne.


Jen ten pudink! Všude na mě mrcha koukal, protože je ohromně populární. Definitivní ránu mi zasadil v práci, kde ho občas jí kolegyně. Ještě když jsem se dozvěděla, že taková malá sklenička na čtyři lžičky stojí třicet korun! Pak už jsem se dostala do stádia, kdy jsem nedělala nic jiného, než myslela na to, jak a kdy uvařit tapiokový pudink. Částečně tomu přispělo i to, že jsem teď doma sama, Muž se toulá po světě a mně začíná chybět to, že můžu pro někoho něco uvařit.


No. Není to nakonec nic než takový dobrý pudink se zvláštní konzistencí. To k chuti. K prospěšnosti a zdraví toho moc nevím a nechám to posuzování asi na někom jiném, protože bych zase jen opisovala to, co je psáno všude. O tapioce se můžete dočíst třeba TADY. Jde z něj ovšem udělat docela obstojná svačina třeba do práce.
Protože škrob je sám o sobě bez chuti, je dobré dát si záležet na tom, abyste si pudink poctivě dochutili. Můžete ho uvařit v klasickém (nejlépe v plnotučném) mléce. Ještě lepší ale bude z rostlinného mléka. Já ho dělala z mléka kravského, protože alternativy doma zpravidla nevedeme, ale pochopila jsem, že kokosové nebo třeba mandlové má v receptu svoje opodstatnění. Protože ta tekutina (mléko), ve které pudink uvaříte, ta tomu dá tu chuť. Mléko můžete použít i k namočení. Více mléka - více chuti. Vodní varianta je ale vzhledem k ceně rostlinných mlék ta šetrnější.
Postupy přípravy se liší. Někdo perly proplachuje před namočením, někdo ne, někdo je vůbec nemáčí a vaří rovnou, někdo namočené slévá, někdo ne. Nevím, jaký postup je správný - já jsem máčela a neslévala. Nicméně! Myslím, že pokud bych je propláchla a slila (a zbavila se tak části uvolněného škrobu), pudink by tolik nezhoustl a stačilo by se pak držet poměru 1 : 3 : 3 (viz níž).
Nestresujte se při vaření odměřováním gramů, řiďte se hrníčkovým systémem. Takže:

1 díl tapiokových perel    1 hrnek             100 ml
3 díly vody                        3 hrnky             300 ml
3 - 4 díly mléka                 3 - 4 hrnky       300 - 400 ml*

*Mléka jsem přidávala tři díly (tak jak jsem se dočetla ve většině receptech) a ještě jsem během vaření kapku přidala, ale výsledný pudink měl i tak gumovější konzistenci, než bych si představovala, přimlouvám se tedy za jeden díl mléka navíc, aby byl krémovější - nicméně je třeba si to vyzkoušet podle individuální chutě.
Pro představu - z hrnku o objemu 200 ml pohodlně uvaříte osm menších porcí, šest slušných.
Až budete pudink vařit, neplánujte si k tomu nic moc dalšího. Tapiokové perly jsou škrob a chovají se v podstatě úplně stejně jako klasický pudink - pořád se nic neděje a pak směs najednou zhoustne tak, že v ní stojí vařečka. Taky je třeba ho stále míchat, aby se nepřipaloval. Uvařený pudink nenechávejte dlouho stát a pracujte s ním svižně, jinak ještě v hrnci získá konzistenci, která se vám nebude líbit, a bude se vám s ním špatně pracovat.

Suroviny:

1 hrnek tapiokových perel
3 hrnky vody (nebo mléka, na namočení)
3 - 4 hrnky mléka podle chuti
cukr, sirup, med či jiné sladidlo na oslazení
vanilka, skořice a další koření na dochucení a ovonění
ovocný rozvar nebo ovoce na ozdobu

Postup:

Perly vsypeme do hrnce, ve kterém je budeme vařit, zalijeme studenou vodou a necháme je stát - minimálně tři hodiny, nejlépe přes noc. Před vařením k nim přilijeme mléko, přidáme sladidlo a koření a na mírném plameni za stálého míchání zvolna přivedeme k varu. Vaříme přibližně 5 - 10 minut, dokud pudink zcela nezhoustne. Hotovým pudinkem plníme sklenice. Konzumujeme teplý nebo vychlazený.

































Žádné komentáře:

Okomentovat