sobota 23. března 2019

JEHNĚČÍ KOLÍNKO NA KOŘENOVÉ ZELENINĚ




Suroviny:


2 jehněčí kolínka
2 středně velké mrkve
1 větší petržel
kousek celeru
1 velká cibule
1 velké dobře vyzrálé rajče
3 stroužky česneku
3 lžičky francouzské hořčice
3 lžičky medu
100 ml bílého vína
2 lžíce másla
1 lžíce sádla
pepř, sůl, 2 snítky rozmarýnu, 4 bobkové listy, 8 kuliček jalovce, 6 kuliček nového koření
(špetka skořice)

Postup:

V pánvi na 1 lžíci másla a 1 lžíci sádla dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli a přesuneme ji do pekáčku. Postupně osmahneme i oškrabanou a pokrájenou kořenovou zeleninu a zlehka i na několikrát překrojený česnek. Nakonec ze všech stran důkladně zatáhneme i obě kolínka. Ta osolíme a opepříme, a všechno včetně koření a na čtvrtiny rozkrojeného rajčete vyskládáme do pekáčku. Přilijeme víno, přidáme hořčici a med, pekáček přiklopíme a v troubě rozpálené na 170 stupňů pečeme 2 - 2,5 hodiny. Během pečení kolínka alespoň jednou otočíme, aby se pekla stejnoměrně. Po upečení maso odložíme stranou a udržujeme v teple. Celý obsah pekáčku slijeme a propasírujeme zpátky do pánve, nebo menšího hrnce, podle potřeby dochutíme nebo vařením zredukujeme, a ke konci do omáčky vmícháme druhou lžíci másla pro zjemnění. Už nevaříme. Takto upravené jehněčí podáváme třeba s bramborovou kaší.






Žádné komentáře:

Okomentovat