úterý 13. února 2018

DUŠENÉ TELECÍ S HRÁŠKEM A ŽAMPIONY

První recept v dalším roce, což je trestuhodné. Stejně trestuhodné je, že mi tady odpočívá už minimálně půl roku. :-) Rádi telecí a už jste si uvařili telecí s kořenovou zeleninou i telecí paprikáš? Zkuste tuhle variantu v jemné omáčce se žampiony a hráškem. Použitá smetana nakonec je volitelná. Nezapomeňte odvařit víno, aby se srazila jeho kyselost, a hrášek přidejte až ke konci, ať se vám v omáčce nerozblemcne.




Suroviny:

500 g telecí kýty nebo plece
15 - 20 malých žampionů
4 hrsti mraženého hrášku
1 malá cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
100 ml bílého vína
(100 ml smetany)
pepř, sůl, půl lžičky mletého kmínu

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. K cibuli přihodíme na kostičky nakrájené maso a zprudka ho zatáhneme. Přidáme kmín, máslo a celé očištěné žampiony, které společně s masem krátce orestujeme. Obsah hrnce zaprášíme moukou. Podlijeme vínem, které necháme odvařit, osolíme, opepříme, podle potřeby přidáme vodu, přiklopíme poklicí a dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté můžeme omáčku zjemnit smetanou, krátce provaříme a na posledních pár minut přihodíme hrášek. Podáváme třeba s oblíbenými těstovinami.






Žádné komentáře:

Okomentovat