pátek 8. září 2017

(NEJEN KRKONOŠSKÉ) KYSELO

Kyselo jsem pořád děsně chtěla vyzkoušet. Proč už jsem to dávno neudělala, to se mě neptejte, to já sama nevím. :-) Teď jsem ale zakládala nový kvásek Josífka (Lojzík chytnul plíseň a pošel) a přebytky za dobu, kdy sílil a rostl, mi bylo líto vyhodit (a taky se právě časově nacházíme v období octomilek). A tak jsem poprvé místo na chleba zadělala na kyselo, protože na něj ten kvásek nemusí mít zrovna žádnou velkou sílu. A oběd z něj byl náramný!





Suroviny:

200 g žitného kvásku (doma si ho uděláte TAKHLE)
3 hrsti sušených hub (nebo přiměřené množství čerstvých)
1 velká cibule
3 vejce
1 rovná lžíce sádla
plátek másla
pepř, sůl, rovná lžička mletého kmínu
brambory
(volitelně 100 ml smetany)


Postup:

Kvásek v hrnci zalijeme litrem až litrem a půl studené vody (ředíme podle chuti) a důkladně ho rozmícháme, aby se v něm varem nenadělaly cucky (stejně jako třeba v jíšce). Přidáme houby, kmín (a oloupané a pokrájené brambory, pokud je chceme vařit rovnou) a základ osolíme. Vaříme společně nejméně 20 minut (případně do změknutí brambor). Ke konci polévku podle potřeby dochutíme solí, pepřem (a zjemníme smetanou).
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, do pánve přidáme máslo a umícháme vejce, která do polévky přidáme těsně před podáváním.
Brambory je možné také uvařit stranou a do polévky je přidat teprve potom, případně je přikusovat "na loupačku" (varianta, kterou preferuji já).





2 komentáře:

  1. Anonymní5.11.17

    Do kysela smetana nepatří a už vůbec se v něm nevařej brambory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      je to jako se vším. Hledala jsem "správný" recept a stejně jako u třeba u guláše se recepty různí. Za správnou variantu tohohle jídla považuje každý něco jiného.
      Napište svůj a můžeme je porovnat. :-)
      Hezký den!

      Vymazat