pátek 28. července 2017

BOLOŇSKÁ OMÁČKA

Moje maminka teď pořád trochu brumlá, že sem nic moc nedávám. No, nedávám. Má pravdu. Ale já jí to zas trochu připomenu ... že mi sem svého času taky chtěla přispívat! :-))
Tak aspoň takhle narychlo. Boloňskou. Ta je výborná, i když trochu pracnější a náročnější na čas. Napsala bych, že i na suroviny, ale jak jsem to tak zpětně projela, já mám doma vždycky všechno, dokonce většinou i ten řapíkatý celer. A jak jste na tom se zásobami vy?




Suroviny:

300 g mletého masa (buď jen vepřové, nebo mix hovězího a vepřového - ať tak nebo tak, vyberte maso spíš sušší, jinak vám bude omáčka plavat v tuku)
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
70 g parmazánu 
1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
1 lžíce rajského protlaku
100 ml červeného vína
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
čerstvě mletý pepř, sůl (špetka muškátového oříšku podle chuti)

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět v pánvi na olivovém oleji. Přidáme maso, které zprudka opečeme a obracečkou ho dobře rozmělníme (větší množství masa opékáme postupně, aby se nezačalo dusit). K masu přihodíme na jemno pokrájenou mrkev a petržel a také je osmahneme. Teprve poté přidáme prolisovaný česnek a rajský protlak, krátce zarestujeme a základ zalijeme vínem, které necháme odvařit. Nakonec přidáme rajčata, směs osolíme a opepříme, přilijeme 200 ml vody a necháme na velmi mírném ohni nezakryté probublávat tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne. Ke konci dochutíme muškátovým oříškem, chceme-li, a vmícháme nastrouhaný parmazán a máslo. Omáčku podáváme s těstovinami.






Žádné komentáře:

Okomentovat