neděle 26. března 2017

SEZAMOVÉ KROUŽKY




Suroviny: (na 4 kroužky)

150 g hladké bílé mouky
20 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného)
1 vrchovatá lžička soli
1 lžíce  oleje
90 ml vlažné vody

voda
bílek z jednoho vejce
sezam

Postup:



Pokud používáme čerstvé droždí, rozdrobíme ho nejprve do mističky a utřeme se lžičkou cukru do tekuta. Přidáme lžíci mouky, vodu a umícháme řídké těstíčko - kvásek - které necháme na teplém místě odpočívat tak dlouho, dokud se neprobudí.

Do mísy dáme mouku, sůl, olej a vlažnou vodu, přidáme vzešlý kvásek a nejprve vařečkou a potom rukou zaděláme hladké nelepivé těsto (těsto se nejlépe propracovává na pomoučněné ploše, s moukou ale šetříme, aby pak těsto nebylo příliš tuhé). To přemístíme do olejem vymazané mísy a necháme ho na teplém místě kynout tak dlouho, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. 

Pak ho vyklopíme na pomoučněný povrch a rozdělíme na čtyři stejné díly, které ještě každý zvlášť propracujeme tak, aby nám vznikla hladká koule. Tu rozválíme do tenkého a dlouhého hada, jehož konce důkladně zamáčkneme k sobě.
Do talíře nalijeme přibližně 500 ml vody, ve které důkladně rozkvrdláme vaječný bílek. V tomto roztoku pak namáčíme jednotlivá kolečka těsta, která následně obalujeme v sezamu a odkládáme na pečícím papírem vyložený plech, kde je necháme ještě 15 minut nakynout. 

Kroužky pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů 15 - 20 minut, dokud povrch těsta pod sezamem nezezlátne.







Žádné komentáře:

Okomentovat