pátek 18. listopadu 2016

KUŘE PEČENÉ NA MÁSLE

Dlouho jsem váhala, jestli sem recept na kuře pečené v troubě vůbec dávat, jak moc je jednoduchý. Pak jsem si ale vzpomněla na kamarádku a její historku o tom, kterak pekla kuře a úplně ho vysušila. Nedopátraly jsme se tehdy toho, jak se to mohlo stát. Přísahala bych, že to snad ani nejde. Ale stalo se a tak jsem tady s kuřetem já, třeba to jednou někomu pomůže.


Myslím, že Roman Vaněk někde napsal, že nejdůležitější při přípravě kuřete je důkladně ho nasolit. Má pravdu. Nebojte se v tomhle případě té soli použít o něco více, pořádně ji rozetřete do všech záhybů a nezapomeňte ani na vnitřek kuřete. Nešetřete ani na tuku. Zapomeňte na oleje a použijte raději kus másla, se kterým si bohatě vystačíte. Opět nezapomeňte plátek másla vložit i dovnitř. Pak už záleží jen na vás, čím kuře dochutíte. Protože na kuřeti odjakživa byla a vždycky bude nejchutnější křupavá, vypečená kůrka, je dobré vyvarovat se většímu množství česneku nebo papriky. Obojí má tendenci při vysokých teplotách hořknout a pálit se. 


Kuře také zbytečně nepodlévejte. Ač se to nezdá, pustí při pečení nemalé množství tuku a v kombinaci s máslem vytvoří dokonalou šťávu. Je lepší ho průběžně kontrolovat a teprve podle potřeby dolít trochu vody. K masu můžete do pekáčku přidávat suroviny podle libosti - houby (ať už lesní, nebo kupované žampiony), kukuřici, hrášek ... Zkrátka co je libo.


Pokud pospícháte, nebo nechcete špinit spoustu nádobí, můžete společně s masem upéct třeba i brambory - stačí je jen pokrájet a naskládat kolem dokola. Věděli jste, že zároveň s kuřetem můžete docela obstojně připravit i rýži (nebo bulgur)? Prostě ji jen přihoďte do pekáčku a lehce osolte. Rýže se obvykle dusí s dvojnásobným množstvím tekutiny. Je dobré počítat s tím, že kuře vlastní šťávu ještě pustí, není proto potřeba používat jí tolik - bude stačit přibližně 1 a 1/2 množství objemu rýže. Kdybyste ji přece jen přidali o něco více, přebytečná tekutina se během závěrečné fáze dopékání bez problému odpaří. 

Kuře peču hodinu až hodinu a půl podle velikosti. Nejprve přiklopené na 250 stupňů tak dlouho, dokud rozpuštěné máslo nezačne probublávat a maso se nezatáhne. Poté teplotu stáhnu na 180 stupňů a peču do měkka. Teprve potom (přibližně 15 minut před koncem pečení) pekáček odklopím, zvýším teplotu na 200 stupňů a nechám kuře zezlátnout. Během celého pečení maso také pravidelně přelévám vypečeným tukem. Šťávou z pečení dochutím přílohy, zbylou zcedím a použiju třeba do bramboračky. A věděli jste, že i obranou kuřecí kostru můžete ještě použít do vývaru? Bohatě potom poslouží jako základ do polévky nebo omáčky.

A jak pečete kuře vy?




Žádné komentáře:

Okomentovat