neděle 27. března 2016

BOŽÍ MILOSTI

Boží milosti jsem odkládala dobré tři roky. Buď se mi do nich nechtělo, a nebo prostě nějak nevyzbyl čas (pravděpodobně proto, že se mi do nich nechtělo, jak jinak :-) Nejen, že jsem je dělala poprvé, ale také jsem je poprvé jedla. Jeden by nevěřil, jak těžké je najít ten správný recept, když nemá ani páru o tom, jak vlastně takové cukrátko chutná. Chvíli jsem lovila na internetu a když jsem zjistila, že si recept začínám vybírat podle fotek (což je, přiznejme si, značně zavádějící), všechno jsem to pozavírala a naopak jsem pozotvírala všechny svoje kuchařky. Vůbec mám teď takové papírové období. Používám diář a nosím linkovaný sešit na poznámky (a ano, skutečně si do něj poznamenávám). A pro inspiraci si chodím do papírových kuchařek.
Tyhle boží milosti jsou z kuchařky ČESKÁ KUCHYNĚ tradiční i dnešní, sváteční i všední z roku 1983, kterou jsem bůhvíkde podědila. Nejenže jsem je nikdy nejedla, dokonce jsem snad nejedla ani nic jim podobného. A musím přiznat, že ještě pořád přemýšlím, jestli mi chutnají, nebo ne. Boží milosti jsou vlastně takové placaté, křupavé, puchýřkaté koblížky bez marmelády. Přitom se mi do nich pořád pletou langoše, což bude nejspíš tím, že se stejně jako langoše smaží na oleji. Což - dílo je každopádně hotovo a čeká na ochutnávače (i když boží milosti jsou nejlepší ještě teplé a křupavé). No, a tu je výsledek.




Suroviny:

250 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
1 lžíce másla
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
5 lžic smetany nebo mléka
citronová kůra z poloviny citronu

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Mělo by být tužší konzistence (o něco vláčnější než těsto na domácí nudle), aby se dalo dobře vyválet a při vykrajování se netrhalo. Pokud použijeme robota, je dobré si máslo předem rozpustit (a nechat zchladnout). Tomuto druhu těsta ovšem ruční hnětení vyloženě svědčí, takže můžeme-li, na robota tentokrát zapomeneme. Těsto je třeba zpracovat opravdu důkladně - správně zpracované těsto poznáme podle toho, že je hladké, kompaktní a při hnětení se na něm tvoří vzduchové puchýřky. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálně hodinu odpočívat v lednici, ideálně ale přes noc. Těsto poté vyválíme do tenké placky* (přibližně 2 - 3 mm, čím tenčí, tím lepší) a rádýlkem ho rozkrájíme na čtverce, obdélníky nebo trojúhelníky, do jejichž středu pomocí nože dvakrát zakrojíme. Smažíme v mírně rozpáleném oleji dozlatova. Okapané a vychladlé boží milosti obalujeme v moučkovém cukru.

* V některých receptech se uvádí zpracování podobné listovému těstu, tedy vyválet placku, přeložit napůl, vyválet, přeložit a tak postup několikrát opakovat, aby hotové těsto při smažení "lístkovalo". Já to nedělala, protože jsem na to zapomněla, ale musím přiznat, že by to mým božím milostem určitě prospělo, a tak doporučuju!





1 komentář:

  1. Tuhle kuchařskou knihu mám doma taky a mám ji asi nejradši! :-)

    OdpovědětVymazat