neděle 7. prosince 2014

DOMÁCÍ VEPŘOVÉ SÁDLO A ŠKVARKY



Domácí sádlo je domácí sádlo a pro toho, kdo je zvyklý používat ho při vaření, je přímo nutností. Četla jsem o domácím škvaření sádla hrůzostrašné historky - prská, připaluje se a smrdí. Neprskalo, nepřipalovalo se a nesmrdělo. Naopak, báječně vonělo. Zato při zahřátí příšerně odporným způsobem smrděla kupovaná kostka, která tím pádem letěla rovnou do koše. Mít dobré vyškvařené sádlo také znamená pořídit si kvalitní a dobrý základ - tedy kus vepřového sádla bez zbytků masa ideálně od nějakého důvěryhodného řezníka. Rozhodně nedoporučuji spoléhat se na to, které se dá zakoupit v některých obchodních řetězcích. Proč? Protože když už si s tím člověk dá tu práci, tak ať to za něco stojí. A kvalitní surovina je základ kvalitního výsledku, to dá přeci rozum. :-)

Suroviny:

1 kg vepřového sádla
trochu vody (přibližně 100 - 200 ml)

Postup:

Sádlo nakrájíme na přibližně stejně velké kostky. Velikost záleží na tom, jak velké chceme mít škvarky - je třeba počítat s tím, že kostky se škvařením minimálně o polovinu zmenší. Nakrájené sádlo vložíme do hrnce, podlijeme ho vodou a na mírném ohni pod pokličkou ho přibližně půl hodiny prohříváme (počáteční prohřátí zabrání následnému připalování a slepování kostek k sobě - pokud by se sádlo i tak připalovalo, můžeme ho přemístit to teflonové pánve). Po půl hodině dáme poklici pryč a sádlo dál škvaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud kostky minimálně o polovinu nezmenší svůj objem a nezezlátnou. Podle potřeby můžeme teplotu zvyšovat (ovšem opatrně, sádlo se velmi rychle přeškvaří, spálí a zhořkne). Nakonec škvarky scedíme a lehce je vymačkáme. Sádlo přelijeme do varné sklenice se širším hrdlem (aby se v budoucnu dalo pohodlně odebírat). Škvarky uložíme rovněž nejlépe do skleněné misky (nepřejímá pachy).




Žádné komentáře:

Okomentovat