pátek 7. listopadu 2014

HOVĚZÍ S HŘÍBKOVOU OMÁČKOU




Suroviny:

300 g hovězí plece
čerstvé hřiby (nejlépe pravé)
hřiby sušené pro ještě hřibovitější chuť (lze vynechat, já si je neodpustila)
1 - 2 střední cibule (podle množství hub)
1 stroužek česneku
2 - 3 lžíce másla
200 ml smetany
2 - 3 lžíce hladké mouky
vývar
pepř, sůl, půl lžičky až lžičku mletého kmínu, půl lžičky sušeného tymiánu


Postup:

Sušené hříbky namočíme do trochy teplé vody tak, aby byla ponořené. Čerstvé hříbky nakrájíme na silnější plátky. V hrnci rozehřejeme polovinu másla, přidáme na plátky nakrájené houby, krátce je orestujeme tak, aby pustily vodu, pak stáhneme plamen, lehce osolíme a dusíme je na nižší teplotu přibližně 20 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na zbylém másle ji osmažíme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájené maso a zprudka zatáhneme. Přisypeme kmín a prolisovaný česnek, krátce orestujeme, přidáme svařené i namočené houby (i s tekutinou), tymián a vývar podle potřeby. Osolíme a opepříme. Pod pokličkou na nízkou teplotu dusíme tak dlouho, dokud není maso měkké. V hrnečku poté rozmícháme hladkou mouku se smetanou a za stálého míchání ji vlijeme k ostatnímu. Mícháme tak dlouho, dokud většina mouky nenabude, pak hrnec opět přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme celou omáčku za občasného promíchání provařit alespoň dalších 15 minut. Podáváme s brambory v oblíbené úpravě a nebo třeba s fazolkami na slanině.






Žádné komentáře:

Okomentovat