pondělí 13. října 2014

KŘEHKÉ KOŠÍČKY S MALINAMI


Přivezla jsem si od našich pár malin. Jen tak trošičku, na koláč málo. Dát je jen tak do pusy, to mně přišlo líto. A taky jsem se o ně chtěla podělit. Otevřela jsem tedy zase jednou babiččinu kuchařku a našla recept na křehké těsto.



Suroviny:

Těsto (množství odpovídá cca 25 malým košíčkům z forem na vánoční pracny):

150 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru* (použila jsem domácí vanilkový)
špetka soli**
70 g másla
1 žloutek
2 lžíce mléka
lžička rumu
* budu zase za trubku, ale nemohla jsem ani za nic spočítat, kolik je 1/2 dkg cukru, a tak jsem ho použila prostě podle oka
** "nepatrné množství" jsem si přeložila jako špetku soli


Náplň (množství odpovídá zhruba dvojité dávce těsta):

300 ml mléka
1 vanilkový pudink
2 lžíce vanilkového cukru (aby pudink nebyl jen obarvený, ale také doopravdy vanilkový)
250 g tvarohu
dvě hrsti malin (plus maliny a hořká čokoláda na ozdobu)


Postup:

Suroviny na těsto dáme do mísy a rukou je propracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladký kompaktní bochánek, který dáme alespoň na hodinou odpočívat do lednice. Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme hustou kaši, do které přidáme tvaroh a maliny a rozmixujeme v hladký krém. Odložíme ho do chladu.










Odleželé těsto vtláčíme v tenké vrstvě do plechových formiček ve tvaru košíčku a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 15 minut. Ještě horké je vyklopíme a po vychladnutí plníme tvarohovým krémem a zdobíme malinami a hořkou čokoládou.


Podáváme vychlazené.










2 komentáře:

  1. Ó maliny mňam, je pravda, že ještě rostou tak bych je mohla natrhat a něco z nich udělat, ten krém vypdá velmi lákavě, ale celé to musí být ještě lepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ještě rostou? Já na to koukala jak puk. :-)
      Krém je moc dobrý třebas i na lívance, voní báječně.

      Vymazat