úterý 6. května 2014

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

Víkendová návštěva u rodičů přinesla mimo očekávaného odpočinku i sběr surovin, ke kterému se my přistěhovalí skoropražáci doma jen tak nedostaneme. Máme to sice blízko do Stromovky, ale upřímně, tam bych si nesedla ani na deku, natož abych tam cokoli sbírala. :-) Takže jsem v neděli za vydatné pomoci příslušníků rodiny a psa (který nejdřív všechnu květenu důkladně zválel) posbírala co se dá a teď mám docela hoňku, protože všechnu tu zeleň musím zpracovat. Z víkendu jsem si mimo celoroční zásoby petržele kudrnky dovezla sedmikrásky (kterých mají naši plnou zahradu a považují je za plevel a které po našem nájezdu znatelně prořídly), kopřivy, mátu, meduňku, čerstvé smrkové výhonky a také pampelišky, ze kterých je dnešní recept na pampeliškový sirup. Všechno ostatní odpočívá naložené v kuchyni. Z té se teď dočasně stala malá laboratoř. Recepty na sirupy budou dál přibývat podle toho, jak rychle se mi podaří všechno svařit. Pampeliškový sirup nedostal tak pěknou barvu, v jakou jsem doufala. Myslím ale, že to bylo sesbíranými květy - pampeliškovou sezónu jsem prošvihla a sbírala jsem vlastně už jen takové chuděrky oválené. Říkala jsem si ale, že na vyzkoušení to stačí a pro příští rok se poučím a budu myslet na včasnější sběr. 







Na sirup si připravíme tyto suroviny:

cca 1 kg pampelišek v plném květu
2 citrony
2 lžíce kyseliny citronové
1 kg cukru krystalu
2 litry převařené vody







Postup:

Potřebovat budeme také hrnec se silnějším dnem, starou utěrku, cedník, trychtýř, naběračku a skleněné lahve či zavařovací sklenice. Všechny pomůcky a nádoby vyvaříme nebo vypláchneme vařící vodou, a to včetně utěrky, přes kterou potom budeme cedit sirupový základ. 


Pampeliškové květy probereme a odstraníme z nich případné nežádoucí obyvatele. Můžeme je také na hodinu rozložit někde na plechu nebo na stole, většina hmyzáků z nich vyběhne. V žádném případě květy neoplachujeme, abychom nepřišli o podstatnou část květového pylu a tudíž chuti! Za to myslím pár vyvařených broučků stojí. 

Citron oloupeme a vypeckujeme - bílá část kůry a pecky jsou hořké. Nakrájíme ho na plátky a společně s vodou, kyselinou citronovou a pampeliškovými květy ho vložíme do hrnce. Obsah přivedeme k varu a sváříme cca 5 minut. Poté vypneme sporák, přikryjeme hrnec čistou poklicí a necháme 24 hodin stát. 

Po této době obsah hrnce přecedíme přes utěrku, kterou vysteleme cedník (aby se nám to lépe dělalo) a pevnou hmotu důkladně vymačkáme. Sirupový základ znovu přivedeme k varu, přidáme cukr (pozor, hladina znatelně stoupne, takže volíme hrnec spíš větší) a vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, tekutina trochu nezhoustne a není čirá. 

Ještě horký sirup plníme do sklenic, zavřeme a otočené víčkem dolů necháme úplně vychladnout.






























.

2 komentáře:

  1. I takto světlý vypadá skvěle. Já také dodělávala včera, i když letos spíš z hecu, protože do mě sousedka "ryla" tak dlouho, jestli už mám pampeliškový "med", že jsem to nevydržela a rychle nějaký udělala. Jestli jste nezkoušela, doporučuju ještě fialkový, ten je skvostný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je Popelčino8.5.14

      Ouuuu, fialkový bych moc ráda!! Jenže se k nim už nedostanu. Navíc nevím, jestli mám na fialky po sběru sedmikrásek ještě sílu. :-) Každopádně dík za tip, vyzkoušela bych ho příští rok, fialky miluju!

      Vymazat