čtvrtek 15. května 2014

NAKLÁDANÝ HERMELÍN

Nakládáte hermelín? Já ho léta vůbec nejedla jinak než "čerstvý". Jakákoliv tepelná nebo jiná úprava mi ho znechutila, smrděl mi. Ty roky jsou už ale pryč, takže teď si ho nakládaný čas od času dám. Povětšinou někde v hospodě, a povětšinou jsem trochu zklamaná, protože nikdy není akurátní. Jednou je naložený tak dlouho, že po zakrojení vyteče a nepříjemně štípe na jazyku, jednou vypadá, jako by byl naložený tři dny, jindy je zase plný ukrutně pálivé pasty (kterou já špatně snáším, ostatně jako všechno ostré). Nejlepší je prostě udělat si ho doma, pěkně po svém a podle vlastní chuti. Stačí jen použít dobrý sýr a kvalitní olej a máte doma pochoutku lepší než restaurační. :-)

Když jsem hermelíny nakládala prvně, vkládala jsem do nich mimo koření i kolečko čerstvé cibule a na plátky nakrájený česnek a byly perfektní. Při každém dalším pokusu ale cibule zkvasila a celou naloženou várku sýrů pokazila, proto už to teď nedělám. Cibuli vynechávám úplně (vkládám ji jen po obvodu nádoby) a česnek používám sušený. Nedávno jsem se dočetla, že cokoli naložené v oleji kvasí proto, že v nádobě zůstanou vzduchové bublinky, které proces kvašení umožňují. Poučila jsem se tedy a už naložené sýry jsem pro jistotu nadzvedla tak, aby se olej dostal úplně všude, a také cibuli a česnek jsem důkladně pohonila kolem dokola vidličkou. Zatím jsou hermelíny naložené týden a všechno je jak má být, tak snad to tak i vydrží.

Co se koření týká, použila jsem už zmíněný sušený česnek, čerstvý mletý pepř, mletou sladkou papriku (a špetičku pálivé a chilli kvůli muži). V minulosti jsem ozkoušela i jiné kombinace, ale tahle klasika se osvědčila zdaleka nejlépe. Stačí ale zapojit fantazii a udělat si hermelíny přesně na míru. :-)

Dobrou chuť!










Žádné komentáře:

Okomentovat