úterý 29. dubna 2014

ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM


Polévka je grunt, maso je špunt. A proto když nestíhám, vařím polévky. V lednici vydrží a je-li třeba něco teplého do bříška, je hned po ruce a za pár minut ohřátá. Tentokrát je to rychlá žampionová a protože i polévka by měla být sytá, tak s bramborem.

Loupete nebo neloupete žampiony? Jestli ano, proč? Já to slyšela v poslední době několikrát (loupači se nějak pomnožili). Trochu jsem pohledala a žádný rozumný důvod pro jsem nenašla. Tedy myslím kromě argumentů, že je slupka navrchu klobouku tvrdá (heh) nebo že jsou žampiony bez oloupání ve vaření oslizlé (to mi přijde ještě absurdnější). Ale abych se přesvědčila, jak to s tím loupáním vlastně je, upravila jsem část žampionů se slupkou a část bez slupky. Výsledek mě nepřekvapil. :-) Obojí várka byla nachlup stejná. Takže osobně se přimlouvám za neloupání. Přijde mi to zbytečné a navíc i neúsporné.

Suroviny:

10 žampionů (čím víc, tím víc chuti)
5 středních brambor
1 větší cibule
2 lžíce másla
100 ml smetany
stroužek česneku
pepř, sůl, lžička mletého kmínu, lžička oregána

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na másle do světle hněda. Zasypeme ji kmínem a krátce orestujeme. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a restujeme tak dlouho, dokud nepustí vodu a neztratí polovinu svého objemu. Pak je zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme oregáno, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory a vaříme na mírném plameni dokud nejsou brambory měkké. Když jsou uvařené, vyjmeme ze základu děravou lžicí polovinu brambor a žampionů a přendáme je do vyšší nádoby. Zalijeme trochou tekutiny z hrnce a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno. Rozmixovanou směs vrátíme zpátky do hrnce, přilijeme smetanu a krátce provaříme, aby se spojily chutě.



4 komentáře:

  1. Žampióny neloupu :-) Jediné houby, které loupu jsou klouzci a růžovky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je Popelčino30.4.14

      U nás se loupou ještě holubinky. Vlastně taky nevím proč, ke sbírání jsem se nějak dlouho nedostala, houby poslední roky dostávám už zpracované. Musím se na to o víkendu zeptat. :-)

      Vymazat
  2. Anonymní8.3.16

    neloupat, není k tomu důvod

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama s tím názorem. :-)

      Vymazat