středa 9. dubna 2014

VOŇAVÉ KUŘE S MEDEM A SKOŘICÍ, HRACHOVÁ KAŠE

Na hrachovou kaši už jsem myslela dlouho. Pěkně jsem si to naplánovala, abych pár minut před začátkem vaření zjistila, že nemám hrách. :-) V obchodě na rohu jsem tedy narychlo koupila žlutý půlený loupaný hrách značky aro za 17,90 Kč. Už to nikdy neudělám (aneb do kvalitního hrachu se vyplatí investovat). Ošklivosti z přebraného hrachu na fotce jsou z pouhé poloviny sáčku, což se mi vůbec nelíbilo. Jak už jsem se zmínila, byl to alespoň hrách loupaný, který není třeba dopředu namáčet, takže jeho příprava byla kromě přebírání jinak vcelku rychlá.


Z kuřete jsem použila jen stehna, prsa a křídla putovala na mrazák a skelet do vývaru. Původně jsem myslela, že stehna jen osolím a opepřím, ale pak mi té jednoduchosti přišlo trochu líto. Prohrabala jsem knihovnu a zjistila jsem, že jsem úplně zapomněla na tři svazky malého formátu (Kuře, Brambory a Čokoláda), které jsem před mnoha lety zakoupila v levných knihách za pakatel jako univerzální dárky a pak si je nakonec z hamižnosti nechala (vy, kteří si myslíte, že by se vás to mohlo týkat, radši tyhle řádky přeskočte :-) ). Kuchařka má totiž navzdory všem ostatním nevýhodám křídový papír a parádní fotografie. Párkrát jsem se v ní potom pokoušela zalovit, ale recepty jsou podle mého zbytečně moc složité a ze surovin, které nejsou běžně k dostání. Navíc mi jich přijde na jeden recept až moc a trochu se v nich tak ztrácím. Asi to byl ale tentokrát osud, protože jsem kuchařku otevřela na stránce s receptem na kuře se skořicí a čočkou, což byl jediný luštěninový pokus celé knihy. Po prolistování zbytku jsem se tak k němu stejně vrátila. Jak už to tak ale u mě bývá, stejně jsem se ho nedržela a vzala ho jen jako inspiraci. Takže tady je recept, který má s původním nakonec společné jen použité koření:


Suroviny:

2 kuřecí stehna
2 malé cibule
med
pepř, sůl, mletá skořice, mletý koriandr a mletý římský kmín (cumin)

250 g hrachu
4 menší cibule
2 lžíce sádla
pepř, sůl

Postup:

Kuře z obou stran osolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáčku, potřeme medem a okořeníme po špetkách skořici, koriandrem a římským kmínem. To samé provedeme i s na polovic rozkrojenou cibulí. 
Kuře podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu hodinu až hodinu a půl (podle velikosti). Na fotce se zdá, že je kůže navrchu kuřete připálená, ale není tomu tak, pouze chytla tmavě hnědou barvu opečením medu - stejně si ale dáme pozor a kontrolujeme teplotu, aby se med nakonec opravdu nepřipálil. Kuře podle potřeby podléváme a před koncem pečení sundáme na pár minut víko, aby byla kůže křupavá.


Hrách přebereme, důkladně propláchneme a uvaříme ve vodě do měkka. Pokud máme hrách celý, je třeba ho den předtím namočit. Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno a na rozpálené pánvi ji na sádle opečeme dozlatova. Hrách scedíme. Vodu z vaření si ještě ponecháme stranou. Osolíme, opepříme a tyčovým mixérem ho rozmixujeme na jemno. Hustotu korigujeme právě vodou z vaření. Teprve poté přimícháme osmaženou cibuli. Kaši udržujeme do podávání  v teple.






Žádné komentáře:

Okomentovat