pátek 4. dubna 2014

FRANCOUZSKÉ BULKY

podle Romana Vaňka (Klenoty klasické evropské kuchyně).


Suroviny:

50 g másla
280 ml mléka
450 g hladké mouky
lžička soli
15 g cukru krupice
15 g čerstvého droždí

Postup:

Do mísy dáme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme změklé máslo a ostatní suroviny (já dala do mísy nejprve mouku, ve které jsem rozmíchala sůl, pak v ní udělala důlek, rozdrobila do něj droždí, přidala cukr a přilila jsem mléko, ve kterém jsem rozpustila máslo, lépe se mi to tak zadělává). 









Zaděláme hladké a nelepivé těsto.














Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, skulíme ho do bochánku a přikryté necháme na teplém místě nakynout, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem. 












Pak z něj tvarujeme malé bochánky, které opět necháme vykynout. Po vykynutí je nařízneme pilkovým nožem do kříže, potřeme mlékem a pečeme 15 minut při 200 stupních (já nemám u plynové trouby stupně, takže jsem pekla na střední teplotu prostě do té doby, dokud bulky nezezlátly).



1 komentář:

  1. Anonymní10.4.14

    Mám s pečením takovéhoto pečiva také špatné zkušenosti. Sice ne podle receptu Vaňka (mám proti tomuto pánovi veliké výhrady a neuznávám ho), ale podle receptu P.Sapíka. Recept je obdobný. Mléko, máslo, sůl, ale není v tom kvásek, zato poměrně dost vajec, má to být něco jako odpalované těsto. A jako třešnička na dortu jsou pak do těsta přimíchané nakrájené kostičky polotvrdého sýru a strouhaným sýrem je pak i bulka ještě před pečením posypaná. Recept zněl lákavě, mělo to být pečivo na způsob francouzského sýrového pečiva. Ale nepovedlo se. Nejvýstižnější je vámi použité slovo, které to plně vystihuje. Bylo to jalové. Nějak bez chuti. Příště to pokoušet nebudu. Je ale klidně i možné, že chyba byla ve mně.

    OdpovědětVymazat