čtvrtek 6. března 2014

PŘEKLÁDANÝ TVAROHOVÝ ZÁVIN Z LISTOVÉHO TĚSTA


Záviny obecně jsou taková dobrá rychlovka, má-li přijít nečekaná návštěva a nechcete jí ke kafi sypat sušenky z pytlíku. :-) Já je s oblibou peču třeba v případě, kdy mi zbudou náplně z buchet, které je škoda nespotřebovat, jako i v tomto případě.
Překládání těsta je jednoduchá varianta, která z obyčejného balíku s náplní udělá ozdobu stolu. Už si ani nepamatuju, kde jsem na něj vlastně narazila - projela jsem si ale právě internet a návodů, jak takový závin vytvořit, je všude spousta. Tady je ten můj:

Suroviny:

1 balení listového těsta
500 g tučného tvarohu (doporučuji v kostce, je tužší než ve vaničce)
2 žloutky
2 lžičky vanilkového cukru (návod, jak si rychle udělat výborný domácí vanilkový cukr najdete TADY)
100 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Začnu těstem. Aby byl závin opravdu rychlý, rovnou můžeme zapomenout na vlastní, domácí výrobu. Osobně mám spadeno na domácí lístkové těsto z babiččiny kuchařky, jehož výroba ovšem trvá prakticky celý den (u tehdejších hospodyněk se nejspíš zkrátka počítalo s tím, že budou v domácnosti :-) ). Je pro představu - recept začíná na pravé stránce nahoře a končí v polovině druhé strany, takže zatím v kuchařce pěkně odpočívá, dokud na něj nepřijde čas. 






Jako super rychlovku doporučuji listové těsto z Lidlu. Stojí myslím kolem 25 Kč za kus. Je uvnitř obalu rozválené a srolované i s pečícím papírem, stačí ho tedy pouze otevřít, rozprostřít na plech a naplnit (i když pečící papír doporučuji vyměnit, v troubě zhnědne, je cítit spáleninou a stává se mi, že se rozláme a přilepí zespoda na těsto). Na překládaný závin je ovšem více než vhodné, protože má obdélníkový tvar, což podstatně ulehčuje práci. Nevím, jaké máte s kupovanými listovými těsty zkušenosti vy, ale tohle je zatím jediné, které mi při pečení nepraskalo na hřbetě. Drobnou nevýhodou je, že je po upečení opravdu hodně křehké, takže záviny se hůř krájí a hodně drobí. Na chuť je ale výborné.




Na těstě si nožem podélně naznačte "uličku", aby byla ta jeho část, na kterou budete náplň pokládat, všude stejně široká. Těsto po krajích nařízněte nožem na proužky. Šířka je pouze na vás, dbejte pouze na to, aby byly proužky přesně proti sobě, vyhnete se tak pozdějším potížím s překládáním. Tvaroh řádně promíchejte se dvěma lžičkami vanilkového cukru, dvěma žloutky a nasekanými ořechy (případně přidejte další cukr podle chuti) a vylijte na těsto.

Teď už stačí pouze překládat proužky šikmo proti sobě. Snažte se dodržovat směr, jinak skončíte stejně jako já poprvé v protisměru. :-) Konce těsta zahrňte pod závin.
Toto těsto myslím není třeba mazat rozšlehaným vajíčkem, kdo to ale chce udělat, teď je ten pravý čas.








Pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů přibližně půl hodiny - zkrátka dokud těsto nevyběhne a nezezlátne.



A tady je jablkový závin z předchozího pečení, na kterém je lépe vidět efekt, který překládání těsta vytvoří.



Dobré chutnání přeji!


















3 komentáře:

  1. Anonymní29.11.15

    Závin je krásny,ale treba cesto narezať šikmo a plnku zavinúť ako múmiu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, vidíte! Tak to bude ten fígl, děkuju. :-)

      Vymazat