pátek 7. března 2014

MOJE DOMÁCÍ PĚSTOVÁNÍ BYLINEK



Pěstování bylinek doma je podle všeho velká věda. Strávila jsem pátráním po informacích několik hodin, ale nic kloudného jsem se vlastně nedozvěděla. Zdá se, že když vám bylinky doma na okně vyrostou (myslím vyrostou tak, že je budete moct sklízet), je to spíš otázka náhody, než správné péče. :-) Nedobrala jsem se žádných jasných informací. Někde radí bylinky pěstovat výhradně v hliněných květináčích (kořínky větrají a nehnijí), jinde jsou zásadně pro plastové (hliněné vsakují příliš mnoho vody, kterou ubírají rostlinkám). Někde radí postavit bylinky na okno (hodně světla a tepla), jinde tvrdí, že u okna chytnou průvan.
Co se půdy týká, v každém článku doporučují jinou směs - jeden protěžuje rašelinu, druhý ji výslovně zakazuje. Všechny články jsem pozavírala a vyrazila do OBI, kde jsem pobrala semínka a na doporučení prodavače speciální substrát a bio hnojivo (smrdí a barvu má asi jako měsíc starý lógr od kafe a husté je jako sirup proti kašli). Jediné, na čem se všechny články shodly, byla spodní drenážní vrstva (aby kořínky rostlinek nestály přímo ve vodě). Tu jsem vytvořila tak, že jsem zhruba do jedné čtvrtiny květináče nasypala drobné kamínky. A pak už jsem jen pěchovala substrát a vysévala semínka podle informací na zadní straně obalů. Všechno je to trochu taková sázka do loterie, takže uvidíme, jestli budu za pár měsíců vařit z čerstvého, nebo budu pořád odsouzená kupovat květináče na jedno použití v obchodě.

Trochu hloupé je, že jsem si květináče v nadšeném sázecím záchvatu zapomněla popsat, takže nejen že nevím, co ve kterém je, ale ještě jsem ke všemu polovinu prázdných sáčků vyhodila, takže už vlastně nevím ani co všechno jsem zasela. :-) Takže uvidíme, chodím na květináče pravidelně promlouvat, klepu na hlínu a povzbuzuji klíčky (za vydatné kočičí pomoci, které substrát bůhvíproč náramně voní a chodí do něj funět zhruba se stejnou pravidelností jako já). Díky kočce jsem také výrazně omezená co se týká místa, kam květináče postavit - samozřejmě že nejlépe by jim bylo v kuchyni na parapetu. Je tam nejslunečněji a nejtepleji, ale když chcete mít doma kočku, musíte zkrátka respektovat, že jsou v bytě místa, která jsou JEJÍ (my máme třeba kočičí bobík nebo právě kočičí parapet). Navíc mám sama dost rozumu na to, abych nechala tu příležitostnou ničitelku celý den samotnou s čerstvými rostlinkami (do pracovny kočka totiž bez našeho doprovodu přístup nemá, na rozdíl od kuchyně, kde tráví většinu svého času).





Máte zaručený tip na domácí pěstování bylinek? Sem s ním!

5 komentářů:

  1. Pěkné Pavlí. Ta půda je fakt dobrá, měla jsem jí loni na bylinky a vydržely v ní až do zimy. Já teda sadila bylinky do samozavlažovacího truhlíku kvůli letním teplotám a měla jsem je buď za oknem, nebo pak i na balkoně, aby chytly sluníčko :-).

    S tou drenáží to zkusím, na tu sem zapomněla. Ale u rozmarýnu jsem jí neměla a taky byl v pohodě. Jen já teda kupuju předpěstované malé sazeničky většinou. A teď se chystám si něco vypěstovat sama. KOupila jsem v OBI něco, jako přenosný malý foliovník na předpěstování semínek a pak to vrazím do země (já tentokrátt už na zahradě a asi do skalky :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a koukám, máš tam řeřichu, ta je lepší prý na vatě jí pěstovat. Mě se na zemině nedaří jí vypiplat.

    OdpovědětVymazat
  3. Řeřichu dávám taky na vatu - zkoušela jsem ji kdysi pradávno pěstovat v hlíně a teda vyšla mi, ale když jsem jí pak stříhala, ta hlína se do ní dostala a bylo hrozně otravné jí čistit. Vyfotila jsem všechno, co jsem koupila, ale něco ještě zasazené není. Prosím tě, kdybys něco poznala, napiš, já jsem identifikovala zatím jen pažitku. :-)
    Já bych taky ráda všechno vystrčila na okno, ale na rušnou pražskou ulici už se neodvažuju - cokoli jsem tam dala, vždycky zahynulo. :-)
    Zahrádku závidím! Kam jsi se vlastně vrtla?

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem v Milovicích :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní10.4.14

    Pěkné. Taky pěstuji doma bylinky. Tedy, snažím se. Používám nepropustné obaly na parapetu. Jako drenáž dávám asi do 1/3 keramzit. Je neutrální a docela levný. Ta zemina na bylinky je zajímavá, ještě jsem ji neviděl. Poohlídnu se po ní. Bylinky však často nedorostou své velikosti či "mohutnosti". Třeba pažitku mám vždycky jen takovou jemnou trávu, nejsou to ty požadované šťavnaté roury. Někdy koupím v marketech ty jejich v malých plastových květináčcích asi za 30 Kč a doma pak je přesadím. Poslal bych vám i nějaký obrázek, ale ten váš blog to neumožňuje. Vaše škoda :-).

    OdpovědětVymazat