neděle 21. srpna 2016

MAKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI BEZ MOUKY


Můj první koláč bez mouky. Nevěřila jsem mu ani za mák (ba ani za máček). Dostali jsme pár švestek a nestihli je sníst, na povidla toho bylo málo, omáčky k masu nejíme, co s tím? Kynutý švestkový koláč s drobenkou už jsme tu měli (byl mimochodem vynikající), švestkance už jsme pekli (ty jsou dobré jakbysmet). Kdysi jsem někde potkala makový recept bez mouky, ale nezapamatovala jsem si z něho víc než že je třeba použít 6 vajec, to mě tehdy zarazilo. Dneska už vím, že něčím je tu mouku třeba nahradit a mák nastavit a že nejlépe toho dosáhneme našlehanými vaječnými bílky. Já mám vajec sedm proto, že jsem jedno špatně rozklepla a přišla jsem o čistý bílek. Jedlou sodu jsem přihodila proto, že jsem těm bílkům přece jen trochu nevěřila. Tuk je v těstě potřeba, aby nebylo příliš suché. Tady ho není třeba moc, protože mák je sám o sobě dost mastný. To jednak. Druhak nesmí být těsto moc těžké, aby ho bílek zvládl podržet. Logicky (doufám). Tekutina, v tomto případě smetana (mléko) - tu jsem přilévala tak dlouho, dokud jsem nedosáhla konzistence, se kterou jsem byla spokojená. Cukr jsem zmákla postupným ochutnáváním. A mandle? Ty mám s mákem prostě tak nějak spojené. Na rozdíl od švestek, se kterými má mák spojený zase celý svět kromě mě. 


Upečené těsto je dobré, lehké, trochu jako takový mokrý piškot. Přimlouvám se ale za to, že je dobré ho vždycky s něčím kombinovat. Ať už s ovocem, nebo s ořechy či mandlemi. A nebo ho alespoň rozkrojit a promazat nějakou pikantní marmeládou. Pokud ale chcete něco bez mouky, je to alternativa přímo skvělá! Chcete-li mít v záloze něco, čím pohostíte bezlepkového kamaráda, rozhodně si tenhle recept zapamatujte. Jen nezapomeňte na to, že formu musíte vysypat místo moukou nebo strouhankou také mákem. :-)





Suroviny:

200 g mletého máku
80 g moučkového cukru
100 g mandlových plátků (nebo podrcených mandlí)
120 g másla
100 ml smetany (nebo mléka)
7 vajec
1 lžička jedlé sody
špetka soli




Postup:

Změklé máslo ušleháme s cukrem a vaječnými žloutky. Přidáme mák, smetanu a jedlou sodu* a umícháme hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který poté společně s mandlemi zlehka vmícháme do připraveného těsta. Se sněhem je třeba pracovat jemně a rychle, aby nespadl. Poté, co vlijeme těsto do formy, na nic nečekáme, poklademe koláč rozpůlenými švestkami a dáme péct do trouby předem rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut podle trouby a velikosti formy tak dlouho, dokud není střed koláče pevný a zapíchnutá špejle nevyjde ven čistá. Krájíme až po vychladnutí.
*Jedlou sodu je třeba přidat ještě před vmícháním bílků, ale ne zase příliš dopředu, aby nezačala v těstě pracovat zbytečně brzy. Nejlepší je vyšlehat bílky a teprve poté ji do základního těsta přidat a ještě ho projet metličkami od bílků.














.



Žádné komentáře:

Okomentovat