úterý 13. května 2014

KOPŘIVOVÝ SIRUP


Suroviny:

přibližně půl igelitové tašky vršků mladých kopřiv (první 2 - 3 patra rostliny)
2 citrony
2 lžíce kyseliny citronové
1 kg cukru

Postup:

Stejně jako u všech předchozích sirupů všechny pomůcky, se kterými budeme pracovat (hrnec, nádoba, utěrka, cedník, trychtýř, naběračka, skleněné lahve nebo sklenice), vyvaříme nebo vypláchneme vařící vodou, a to včetně utěrky, přes kterou potom budeme cedit sirupový základ. Kopřivy propláchneme (nemají květ, takže se nemusíme bát, že spláchneme potřebný pyl) a vložíme je do hrnce. Citrony oloupeme a vypeckujeme - bílá část kůry a pecky jsou hořké. Nakrájíme je na plátky, přidáme ke kopřivám a společně s dvěma litry vody a kyselinou citronovou přivedeme k varu a sváříme cca 5 minut. Poté vypneme sporák, přikryjeme hrnec čistou poklicí a necháme 24 hodin stát.  Po této době svar přecedíme přes utěrku a řádně vymačkáme. Sirupový základ přivedeme k varu, přisypeme cukr a vaříme do zhoustnutí. Horkým sirupem plníme vyvařené sklenice a necháme víčkem dolů úplně vychladnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat